Siding Systems logo

Фасадна облицовка с цокълен и винилов сайдинг

В момента сайдингът се използва широко за декорация на фасади. Родното място на виниловия материал е Северна Америка, където се появи в средата на 20 век. Преди това изглеждаше като дървена ламперия, направена под формата на панели, импрегнирани с PVC (винил). Виниловите сайдинг панели се отличават с висока якост, атрактивен външен вид и устойчивост на влиянието на околната среда. Този материал замени дървената дъска, тъй като се е утвърдил като по-траен начин за декориране на фасади. Този материал е лесен за инсталиране, има широка цветова гама от различни нюанси, поради което често се използва от собствениците на частни къщи, за да обличат сградите си. Най-често срещаните производители на винилов сайдинг са: VOX, American Siding,U-Plast,Boriszew, Mitten.

Използвайки сайдинг, можете не само да намалите финансовите разходи, но и да защитите конструкцията от градушка, сняг, дъжд, ултравиолетова радиация, вятър. Той перфектно крие недостатъците, направени от строителите по време на строителството на сградата, както и процесът на стареене на сградата поради нея не е толкова забележим. Допустимо е да се монтира директно върху изолацията, а не върху самата стена, което позволява да се подобрят топлоизолационните свойства на конструкцията. Виниловият сайдинг не натоварва конструкцията и не изисква укрепване на основата, тъй като има малко тегло.

За производството на винил материал се използва поливинилхлорид. Повърхността му е матова и не предполага боядисване. На етапа на производство с него се смесват различни добавки, благодарение на които той има свои собствени свойства (сила, устойчивост на външни влияния на околната среда и др.). Ако сайдингът е направен от хомогенен материал, тогава технологията на производство се нарича моноекструзия, а ако в два слоя с различен състав, след това съвместно екструдиране. В този случай долният слой е отговорен за механичните му свойства, а външният – за устойчивост на външни влияния.

При производството на винилов сайдинг се използва и титанов диоксид, така че материалът да не изгори на слънце по време на неговата експлоатация. Не е толкова трудно да се гарантира привлекателният външен вид на винилови сайдинг, но все пак ще изисква някои грижи за него. За да се премахне прахът, мръсотията от повърхността, се препоръчва използването на градински маркуч, в някои случаи с допълнително използване на четка или парцал. Като средство за грижа не се препоръчва използването на чист хлор или почистващи препарати, съдържащи органични разтворители.

Цокълният сайдинг има дори по-голяма механична якост от винил. Дебелината на панелите на такъв сайдинг е приблизително 3 мм. Повърхността му, като правило, е подобна на всеки естествен материал (камък, облицована тухла, керемиди, ценни дървесни видове). Често се използва за декорация на промишлени сгради, както и на ресторанти, магазини и др.

Сайдингът за цокъл на къщата има същите предимства като виниловия, но само в още по-голяма степен. Такива панели са устойчиви на корозия, повреди от гъбички или насекоми, не абсорбират влага, не се деформират и солените петна не стърчат върху нея. Гаранционният срок, който производителят дава е 50 години. Неговото инсталиране не изисква участието на голям брой работници, специално оборудване, строителни смеси. Грижата за цокълният сайдинг е подобна на грижата за винил, но е неприемливо да се използват абразивни прахообразни препарати.

Последни Публикации

Изолация с фасадни панели

Използването на традиционни довършителни материали за стени като мазилка или боя е остаряло и отстъпва място на модерните технологии за облицовка. Завършването на къщата отвън

Прочети »