За заявки и поръчки за сайдинг облицовки-гр.София и гр.Велико Търново: GSM: 0895790441, 0898562100, 0897585529

Как да изберем сайдинг

Подобна строителна иновация като сайдинг мигрира в страната ни от чужбина - от САЩ и Канада, където отдавна се използва широко за външния дизайн на сгради. Сайдингът  e материал направен от дърво, PVC, метал, WPC или друг материал. Параметрите на ламелите са с ширина 20-25 см, дължина 3-4 м. Краищата на панелите от едната страна са огънати навътре, а от другата имат издатина на заключващата част. По този начин всеки панел по време на инсталацията се придържа един към друг. Цялата тази структура е прикрепена към основата със самонарезни винтове, за които са предвидени специални отвори. Техниката на инсталиране е доста проста, а резултатът ще остане за дълго време.
 
Какъв тип сайдинг да изберете и къде да го закупите?
Този въпрос често възниква във връзка с разнообразието от видове сайдинг, които се различават не само по външен вид, но и по качество.
 
И така, как да намерите качествен сайдинг?
За да отговорите на този въпрос, са предложени редица параметри, които ще помогнат при избора.
1. Равномерността на цвета на плочата отпред и отзад. Това означава, че панелът е оцветен чрез използване на метода на коекструзия, което от своя страна е знак за качество. Нискокачествените плочи са боядисани само отгоре, а съставът на вътрешния слой включва рециклирани нискокачествени суровини. Такъв сайдинг е по-малко издръжлив, може да бъде подложен на механични и топлинни влияния и губи наситеността на цвета с времето. В развитите страни такъв сайдинг не е сертифициран и не се използва, а у нас той се търси само от безскрупулни строители. В същото време качественият сайдинг не е много по-скъп.
 
2. Равномерност на дебелината на панела. Ако погледнете напречното сечение на панела, независимо от неговата страна и цвят, тогава дебелината трябва да е стабилна по цялата му дължина. Наличието на всякакви дефекти или тънки петна показва нарушение на технологията за производство на сайдинга.
 
3. Оборудване на панела с заключваща система, която предотвратява влиянието на силни ветрове върху него. Близо до горния ръб на панела над монтажния отвор може да се види заключване против вятър, което допринася за по-силна връзка на панелите. 
 
4. Стоката трябва да бъде сертифицирана, както и нейният производител. Това предполага наличието на такива сертификати като: сертификат за съответствие, сертификат за пожарна безопасност, сертификат за хигиена и др..
 
5. Наличието на писмена гаранция от дистрибутора или производителя.