Siding Systems logo

Технология за монтаж на винилов сайдинг

В момента изграждането на сайдинг е вероятно едно от най-добрите решения за довършване на фасадата. Този материал съчетава издръжливост и икономичност. Също така трябва да се отбележи лесната инсталация и гъвкавостта на страничните панели. Инструкциите по-долу ще ви позволят да извършвате цялата работа със собствените си ръце по качествен и ефективен начин.

Инсталирането на винилов сайдинг трябва да започне след пълното завършване на предишната работа, като изолация, хидроизолация, монтаж на прозорци и врати, полагане на комуникации и мрежи и др. Преди монтажа трябва да бъде направена основата, върху която ще бъдат монтирани страничните панели.

На този етап от работата трябва да се определи разположението на панелите върху фасадата. Предварително подреденото оформление на частите, свръзките и елементите ще ви позволи да изберете оптималното решение за консумация на материал, както и значително опростяване на монтажа.

Монтажна рамка (скара) за сайдинг

В други случаи е подредена решетка – специална рамка за сайдинг. Може да се изработи от дървени летви, както и от метални профили. Подходящи за това са профили, използвани за гипсокартон. Основните вертикални елементи на решетката са подредени на 40-60 см. Хоризонталните елементи трябва да бъдат разположени по периметъра на стените или отворите, в местата на съединяване на стрехите, парапетите и цоклите.

Ако къщата е завършена с винилов сайдинг съгласно технологията на вентилираната фасада, е необходимо да се монтира вентилационна междина между изолацията и панелите при монтажа на летвата. Размерът на тази празнина се препоръчва да се вземе в диапазона от 40-60 мм.

Използват се дървени летви, чието напречно сечение е не по-малко от 30×40 mm. Монтирайте ги трябва директно към стените на сградата, спазвайки вертикалността и праволинейността.

Крепежните елементи се избират в зависимост от типа на фундамента: за каменните стени, дюбели или анкери се използват, за дървени стени – пирони или самонарезни винтове.

Метална скара обикновено се използва в случаите, когато стените на сградата нямат достатъчна якост или значителни нередности. Използват се поцинковани или алуминиеви профили. Рамката е направена на разстояние от стената на сградата, тя трябва да бъде фиксирана към нея с помощта на скоби или U-образни лайсни.

Последните са подходящи за скара, изработени от профили за гипсокартонни системи. Това са най-често използваните профили за скара. Причината за това е тяхната гъвкавост и ниска цена.

Всяка рамка трябва да бъде здраво закрепена, направена точно и вертикално. В този случай последващата облицовка на страничната колона ще бъде изпълнена правилно и красиво.

Инсталирането на винилов сайдинг се извършва отдолу нагоре. Всеки панел е прикрепен към рамката на специални места, разположени в горната част на панела. Следващият панел щраква върху долната част, като по този начин покрива точките на закрепване.

Инсталиране на винилов сайдинг

Крепежните елементи отпред не са разрешени. Инструкцията за инсталация стъпка по стъпка се състои от следните стъпки.

-Закрепване начален профил

Тази част се намира под долния панел. Началното ниво трябва да бъде ясно зададено на нивото, защото определя хоризонталните панели.

-Закрепване на допълнителни елементи

Освен това останалите допълнителни елементи (аксесоари), като външни и вътрешни ъгли, рамки на прозорци и отвори на врати (j-slats), и докинг ленти трябва да бъдат закрепени.

-Монтаж на панела

Обикновените панели са прикрепени в редове отдолу нагоре. Панелите на първия ред се вкарват в жлебовете на стартовата лента и се поставят в горната част на касетата. По същия начин се монтират следващи редове на сайдинг.

-Последният ред е в рамката на финалната линия. Последният ред се вмъква в жлеба на завършващият профил и се поставя на място с последния.

Последни Публикации

Изолация с фасадни панели

Използването на традиционни довършителни материали за стени като мазилка или боя е остаряло и отстъпва място на модерните технологии за облицовка. Завършването на къщата отвън

Прочети »