Siding Systems logo

WPC сайдинг-композитни полимерни панели от дървени стърготини

Поради сравнително високата цена сайдингът от дървесно-полимерен композит (WPC) не е толкова популярен, колкото обикновеният винил. В същото време къщите, покрити с wpc сайдинг изглеждат много достойни и веднага се открояват със своя солиден вид.

Монтажът на изкуственият сайдинг wpc не се различава от монтажа на виниловите стенни панели.

В допълнение, полимерната облицовка има свой собствен елемент за скара върху койте ще се монтира сайдинга. Той е направен от същия материал и служи за създаване на солидна и трайна основа за закрепване на панелите.

Като цяло технологията на монтаж е подобна на инсталационната технология на други вентилирани системи.

За разлика от повечето винилови панели, облицовката може да се монтира вертикално, хоризонтално и дори диагонално.

Това ви позволява да разделите фасадата на къщата на секции, като използвате дъски от същия цвят. Може да има доста много опции за такъв дизайн.

Отново, поради технологията, подобна на други вентилационни фасади, можете да поставите изолацията под композитната плоскост.

Обикновено изолация от 50-100 мм се използва за нашата страна, което ви позволява да направите къщата си по-удобна в началото на пролетта, късната есен и зимата, ако я използвате целогодишно.

Цветовата схема на композитната облицовка е сравнително бедна на избор. Най-вероятно това се дължи на по-ниската популярност на WPC в сравнение с „популярния“ и достъпен винилов сайдинг.

В България това обикновено е 6-9 цвята, от светло бежово до черно.

Повечето производители произвеждат панели в естествени цветове, за да подчертаят „естествения“ произход на покритието.

Има два варианта за формата на облицовка: куха (тя също е двустенна) и едностенна.

Поради спецификата на материала, панел, изработен от дървен полимер, не е толкова гъвкав и мек като винил.

Това не означава, че домът ви ще стане по-силен, след като завършите с „сайдинг от дървени стърготини“, просто много хора не харесват винила заради неговата еластичност и гъвкавост, а дървесният композит е лишен от тези свойства.

В същото време твърдостта на полимерните панели е по-голяма от тази на дървото, което прави WPC по-издръжливи.

Устойчивостта на температурни разлики на сайдинг от wpc е достатъчна за всеки регион на България. Ето защо, където и да сте, не се колебайте да изберете този материал и радостта ви от правилния избор ще се простира в продължение на много години.

Разбира се, като всеки друг материал, дървесно-полимерният композит не е без недостатъци.

Поради факта, че пълнителят на панелите е дървесно брашно или прах, а не влакна, панелите могат да се счупят под въздействието на натиск.

Въпреки факта, че технологията на монтаж на облицовката е същата като тази на всяка друга вентилирана фасада, тя не е толкова проста, колкото изглежда.

Ето защо, ако не сте професионалист, не препоръчваме да предприемате декорация на фасадата с дървесно-полимерен композит. Това може да доведе до развален материал и загуба на пари за вас.

WPC не е евтин. В сравнение с винил, цената на композитна фасада може да бъде 10-12 пъти по-висока.

Цената за инсталиране на сайдинг от WPC също е по-висока. Основната разлика в цената се причинява именно от цената на материала.

От една страна, това е минус, тъй като прави сайдинг от композитен по-малко достъпен, от друга страна, това е голям шанс да различите дома си от всички останали и да подчертаете просперитета си.

Средната цена на панелите WPC е 55лв. на квадратен метър.

Към тази цена ще се добавят разходите за мембраната, скарата и разходите за монтажни работи.

Не се оказва евтино, но ако можете да си позволите да завършите къщата с WPC сайдинг, тогава със сигурност няма да я объркате със съседните къщи.

Панелите могат да се различават по цвят, форма и размер, но като цяло те представляват един и същ материал.

Обикновено съотношението дърво към полимер е приблизително същото и се различава леко от различните производители.

В допълнение към дървесно брашно и полимер, съставът включва багрила (пигменти) и различни добавки, предназначени да стабилизират характеристиките на сайдинга: устойчивост на цвета и постоянна форма.

Съставът от дърво-полимер има редица неоспорими предимства пред винил. Нека разгледаме основните предимства.

Независимо дали покривате цялата къща или само част от нея, като я комбинирате с други елементи, външният вид на къщата ще бъде благоприятно различен.

Поради спецификата на материала, дъските изглеждат като истинско дърво, но не се влошават с времето.

В случая с този материал външният вид като на дървото е запазен, докато устойчивостта на атмосферни влияния на такава фасада е много по-висока.

На външен вид този завършек не може да се различи от дървото дори на близки разстояния, така че ако харесвате естествения дървесен модел, тогава полагането на дърво-полимер е това, от което се нуждаете.

Особено приятна е повърхностната текстура на дъската: пълното усещане, че докосвате с ръка рендосана, но не полирана дървесина.

Този завършек може да се комбинира с всичко: тухла, мазилка, сайдинг от фибро цимент, дърво, винил, естествен камък.

Основното е да вземете решение за комбинация от цветове.

Ако инсталирането на фасадата от WPC във вашата къща е направено от професионалисти, тогава можете да забравите за безпокойството и просто да се насладите на актуализирания стилен вид на къщата.

Поради факта, че почти половината от състава на дъските е полимер, който е устойчив на вятър и не абсорбира влагата, тази декорация на вашия дом не изисква никаква поддръжка.

Поради факта, че всяка цветна дъска е еднаква по целия обем, загубата на цвят с течение на времето става много меко и равномерно.

Разбира се, композитът изгаря, като всеки друг материал, дори тухла. Но в случая това се случва равномерно и достатъчно дълго.

Последни Публикации

Изолация с фасадни панели

Използването на традиционни довършителни материали за стени като мазилка или боя е остаряло и отстъпва място на модерните технологии за облицовка. Завършването на къщата отвън

Прочети »